Angol nyelvvizsgák - ismertetők angol nyelvvizsgákról

Általános ismertetők - Egynyelvű és kétnyelvű vizsgák

Az egynyelvű vizsgákon kizárólag angolul folyik minden: a feladatok leírása, a feladatokhoz adott kérdések, és minden egyéb információ. Neked is kizárólag angolul kell megnyilatkoznod mind az írásbeli, mind a szóbeli részen.

Nyomtatott egy- vagy kétnyelvű szótárt szinte minden vizsgán használhatsz, de nem minden feladathoz

A kétnyelvű vizsgákon ezzel szemben megjelenik a magyar nyelv is: lehet, hogy a feladatok leírása is magyar nyelven olvasható, az olvasott szöveg értése és a hallott szöveg értése közben is lehet, hogy magyar nyelvű kérdésekre kell magyar nyelvű válaszokat adnod. Ezen kívül van egy úgynevezett közvetítés feladat is, amit nemrégen még egyszerűen fordításnak hívtak - és valóban az is (kivéve egyes vizsgákat, például az Eurót, ahol nem igazán fordítanod kell, csak valami jelét adnod annak, hogy értetted az angol szöveget, így például nem veszik hibának, ha mérhetetlenül magyartalan, sőt, akár nyelvtanilag hibás a magyar nyelvű "közvetítésed"). A fordításon kívül létezik az úgynevezett tömörítési feladat is, például a felsőfokú vizsgákon, ahol magyar szöveget kell angol nyelven visszaadnod, kb. fele terjedelemben.

Melyiket válasszam?

Mivel a két típus között leginkább az a különbség, hogy van fordítás benne vagy nincs, a kérdés gyakorlatilag arra redukálódik, hogy ez a fajta feladat milyen jól megy neked. Ha kiváló fordító vagy, és bizonyos vagy benne, hogy maximumközeli pontszámot tudsz elérni ennél a feladatnál, akkor érdemes ezt kihasználnod, és kétnyelvű vizsgára jelentkezned. Ha viszont nagyon gyengén szokott sikerülni a fordításod, akkor megfontolhatod, hogy az egynyelvű vizsgákon nem mérik ezt a készségedet, tehát rossz eredménnyel nem rontod az átlagodat.

Ugyanakkor azt is vedd számításba, hogy az egynyelvű vizsgákon a szövegértési feladathoz is angolul kapod a kérdéseket, amelyekre ugyancsak angolul kell válaszolnod, ami esetleg nehezebb is lehet, mintha mindezt magyarul kellene elvégezned (például ha magyarul írod a választ, akkor nyelvi hibák bizonyosan nem lesznek a válaszodban).

search EN EN EN | Saját szótár | Ha azt akarod mondani: ez pénz/idő/ízlés kérdése, azt így mondd: It's a matter of money/time/taste.