Your daily bread this day (Saturday 21 April 2018)

Szeretnéd emailben megkapni minden nap az aktuális napi kollokációt?
Regisztrálj, és utána beállíthatod, milyen ingyenes szolgáltatásokat igényelsz (Beállítások menüpont: hírlevélre, napi szókincsre, szókincstárra stb.)

Mai kollokációnk:

   heated debate/discussion
     heves vita, parázs vita

Angolul tehát "forró, felforrósodott" vitáról vagy megbeszélésről beszélünk. Ez olyan fajta, amikor a vitázó felek nagy érzelmi hatásokkal fokozzák a megbeszélést. Ha megmondod miről, akkor az OVER prepozíciós vonzat szerepel.

There was a heated discussion over whose budget would cover the taxi fare.
Heves vita alakult arról, kinek van elég pénze kifizetni a taxit.Már elfelejtetted, mi volt tíz nappal ezelőtt? Ez:

   a pain in the neck
     púp a hátamon

Ha valamiről vagy valakiről ezt mondod (fájdalom a nyakadban), akkor azt mondod, felesleges vesződség, és meg kell szabadulnod tőle minél hamarabb. Akkor lássam, amikor a hátam közepét. Csak púp a hátamon.

Having a garden seemed amazing, but in fact, it turned out to be a pain in the neck when it came to taking care of it.
Csodálatos volt, hogy kertünk is van, de amikor a gondozására került a sor, úgy éreztük, csak púp a hátunkon.


Szeretnél újabb idiómára is rálelni?

Kollokációkat és idiomatikus kifejezéseket tartalmazó adatbázisunkban kereshetsz is. Ügyelj arra, melyik részben keresel (angol kifejezés, magyar fordítása vagy a definícióban). Ügyelj a keresés logikájára! Ha a have butterflies in the stomach kifejezést akarod kikeresni, egész biztosan nem találod meg, ha a butterfly szót, vagy a had butterflies kifejezést keresed az angolban, hiszen egyik verzió sem szerepel a have butterflies in the stomach betűsorban. De ha ezt írod be: butterfl, akkor biztosan megtalálod! (és persze semmilyen találatod nem lesz, ha ugyanezt a magyarban vagy a definícióban keresnéd...) Szóval gondold át, mit és hol keresel!

Keresd ezt:


search EN EN EN | Saját szótár | Ha valakit "nagy parókának" titulálsz> bigwig, akkor azt mondod, az egy marha fontos ember, nagykutya