Online Angol Tanszék Weblog

Origo Vizsga változás

2016-04-20 | Közérdekű

2016. májusától a közép- és felsőfokú Origo vizsga írásbeli részén lényeges változás lesz: nem lesz többé nyelvtani (és szókincses) teszt. Az alapfokú vizsgán eddig sem szerepelt ilyen feladat.

A kérdéses tesztben egyébként 50 feleletválasztós tesztkérdés szerepelt, középfokon leginkább nyelvtantémákból, felsőfokon pedig nyelvtan és szókincs is szerepelt a tesztkérdések között.

A változást minden bizonnyal mindenki csak üdvözölni tudja - mi magunk is. Ez egyébként beleillik abba az általános trendbe, amely már évtizedekkel ezelőtt kezdődött, és amely végre azt szorgalmazta mind a nyelvtanításban, mind a vizsgáztatásban, hogy rádöbbenjen végre mindenki arra a nem igazán egetrengető tudományos tényre, hogy a nyelvtanulás célja a nyelv használata. Ha tehát valaki meg tudja fogalmazni idegen nyelven a mondandóját, ha meg tudja érteni az idegen nyelvű megnyilatkozásokat, akkor az illető beszél az adott idegen nyelven. Sikeresen! 

Hogy közben nem is használja a befejezett jelen igeidőt még ott sem, ahol kellene? Hogy a névelőket elég gyakran összekeveri? Hogy elfelejt igeidőt egyeztetni a függő beszédben? Hát, igen, ez levon valamit a produkciója szépségéből, de ha mindezzel együtt meg tud tartani egy előadást angolul a konferencián, vagy el tudja mesélni, hogy mit látott a tévében tegnap este, vagy hogy éppen milyen munkatevékenységeket folytat manapság és mik a tervei - akkor a névelők és társaik tényleg csak szépséghibának számítanak, márpedig az nem egy központi kérdés.

További sok-sok sikert mindenkinek, nyelvvizsgákon és minden egyéb téren egyaránt!

 


Olvasói kommentárok

Ehhez a blogbejegyzéshez még senki nem szólt hozzá...

Te mit szólsz hozzá?

Nem vagy bejelentkezve. Kommentárt csak bejelentkezett felhasználók írhatnak.
search EN EN EN | Saját szótár | Ne fordítsátok folyton a fail to-t "nem sikerül"-nek! Egyszerűen: nem csinálja meg a dolgot (holott elvárható lenne).