Do-It-Yourself Courses

A DIY-kurzusokat - ahogy a neve mutatja (do-it-yourself: csináld magad; barkácsolásra, házi készítésű dolgokra mondjuk) - tanári segítség nélkül, saját magadnak szervezed meg és önállóan végzed el, saját ütemezésed szerint. Ezek a kurzusok teljesen ingyenesek, csupán annyi a megkötés, hogy regisztrált klubtagnak kell lenned, hogy igénybe vehesd. Ez a követelmény alapvetően szükséges, hiszen másképpen nem tudná a gép azonosítani, ki is végzi melyik feladatot, és hogy hogyan és kihez kapcsolja azokat. Ha tehát nem vagy még sem klubtag, sem beíratkozott tanfolyami hallgatónk, az első dolgod a regisztráció lesz.

Ha mégis inkább a tanár által vezetett kurzusaink érdekelnek, ahol a haladásodért felelősséget vállalunk, olvasd el a csoportos vagy az egyéni tanfoolyamainkról szóló információkat!

A tanfolyamod szervezésének és elvégzésének lépései:

 1. A tanfolyami anyag gyűjtése
  Heti rendszerességgel központilag teszünk elérhetővé mindenki számára különféle feladatokat (Feladatszüret menüpont). Az elérhető tananyagok és feladatok listájában jelöld ki azokat, amelyeket szeretnél felvenni a kurzusodba. Az így kijelölt feladatok bekerülnek a tanmentedbe, azokat később bármikor elvégezheted. Ügyelj a feladat leírására, különösen a szintre - a feladatokat mindenféle szintű hallgatót szem előtt tartva tesszük elérhetővé, van köztük teljesen kezdőknek, középfokúaknak, felsőfokra készülőknek és angol szakos egyetemistáknak való is. Döntsd el te, melyik való neked és melyik nem!
 2. Feladatmennyiség
  Egy hallgatónak egyszerre legfeljebb 60 feladata lehet a rendszerben. Ha elérted ezt a határt, akkor a rendszer nem enged további feladatokat felvenni. A tanfolyamodat azonban folytathatod, a megoldás: ilyenkor (vagy korábban bármikor) törölnöd kell régebbi, már elvégzett feladatokat. Ha egy feladatot töröltél, akkor annak minden nyoma eltűnik a rendszerből.
 3. A feladatok elvégzése
  A kijelölt feladataid mind bekerülnek először az "Elvégzetlen feladatok" kategóriába. Oda kattins, ha szeretnél dolgozni velük. A feladatok elvégzésének nincs határideje - akkor csinálod meg, amikor neked tetszik. Ha valamelyik feladatot mégsem szeretnéd megcsinálni, akkor - még elvégzés előtt - törölheted a listából. Ha azonban elkezdtél dolgozni vele, akkor már nem törölheted.


 4. A feladatok pontozása
  A feladatok között van oktatóanyag, teszt, gyakorló feladat, nyelvi elemzés, demonstrációs anyag és sokféle más is. Azok a feladatokat, amelyek valamilyen választ várnak tőled (ebből van a legtöbb persze) lehetőség szerint a számítógép ellenőrzi, és pontot ad a megoldásodra. A feladat elvégzése után minden esetben megadja a gép a helyes megoldást is, és ennek fényében felülírhatod a gép által adott pontszámot, tehát végülis te magad pontozod saját magadat. Különösen is így van ez a szöveges választ váró feladatoknál (pl. fordítások), ahol a gép - megfelelő intelligencia hiányában - szinte gyáltalán nem tudja értékelni a válaszodat.
 5. Segítség!
  Noha ezeken a kurzusokon nincs saját tanárod (ehhez be kell íratkoznod tényleges online tanfolyamra), azért teljesen nem maradsz segítség nélkül: Lehetőség van kérdéseket feltenni a Fórumban - a kérdésekre pedig akár a többi hallgató, akár valamely tanárunk bizonyára válaszolni fog hamarosan. Hogy villámgyorsan-e, azt nem tudhatjuk, mindenesetre próbálkozz vele!
 6. Napló
  A haladásodat grafikonokkal és táblázatokkal ábrázolja a gép - persze azt a pontszámot tükrözve, amit te magad adtál saját magadnak, ezért különösen is fontos, hogy legyél tárgyilagos a pontozásnál, akkor fogod tudni követni a tényleges haladásodat a naplóban. A napló ezen kívül azért is remek eszköz, mert a már elvégzett feladatokat újra megcsinálhatod, ezzel is gyakorolva az adott témát, és azt is lemérheted, mennyit fejlődtél, ha a feladatokat pár hét múlva végzed el újra.
 7. A Technika és annak ördöge
  Ha bármilyen technikai problémád akad, ha a programok nem az elvárásaidnak megfelelően működnek, ha javaslatod van a rendszerrel kapcsolatban, írj levelet a HelpDesknek!
 8. Felesősség, jog és igéretek
  A DIY kurzusokat ingyenes szolgáltatásként bocsátjuk mindenki rendelkezésére. A tandíjköteles kurzusainkkal ellentétben azonban ezeknél semminemű felelősséget vagy kötelezettséget nem vállalunk a szolgáltatással kapcsolatban. Az Online Angol Tanszék fenntartja a jogot, hogy a szolgáltatást minden külön értesítés nélkül módosítsa, szüneteltesse vagy megszüntesse.

search EN EN EN | Saját szótár | fag - ez a szleng szó egyrészt cigit jelent, másrészt meg nagyon sértő szó a homoszexuálisra, talán köcsög.